• Kevés eső

  4°C

  Kevés eső
  Szombat
  Eső
  1°C / 6°C
  Vasárnap
  Felhős
  4°C / 8°C
  Hétfő
  Záporok
  5°C / 12°C
  Kedd
  Délután záporok
  2°C / 9°C
  Szerda
  Délelőtt záporok
  2°C / 11°C

I

d

ő

j

á

r

á

s

Tardi helyzet 2008


2008-ban éppen 72 éve volt annak, hogy megjelent Szabó Zoltán "A tardi helyzet" címû mûve, és harminc éve annak, hogy Simó Tibor és Berényi István - folytatva a szociográfiai hagyományokat - Tard társadalmát kutatta. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar szociológus hallgatóinak egy csoportja - szakmai gyakorlat keretében - 2008 nyarán egy hetet töltött Tardon falukutatással.

 

A hallgatók tardi kutatását féléves felkészülés elõzte meg és a helyszínen - reprezentatív minta alapján - 217 tardi lakost kérdeztek meg. A kérdõíves felmérés eredményeinek rövid összefoglalóit olvashatják az alábbiakban öt témakörben:

politikai aktivitás, társadalmi tõke, értékpreferenciák foglalkozási és iskolai mobilitás, ingázás, hagyományõrzés, párválasztás, vallási közösségek, történelem, mezõgazdasági átalakulás, földbirtokszerkezet, termelõszövet, illetve a jövõképek. Mint látható, a témák igen változatosak, és a remények szerint a falu társadalmi problémáinak szûkebb-tágabb keresztmetszete feltárul az olvasók elõtt. A hallgatók csoportja igyekezett valamelyest a nagy elõdök nyomát megközelíteni, de a vizsgált kérdések által ki is szélesíteni Tard mai helyzetének bemutatását.

A teljes tanulmány letölthetõ innen!

 

A tanulmányról, tardról a Kossuth Rádió "A hely" című műsorában elhangzott riportműsort az alábbi linken keresztül hallgathatja meg:

 

A tardi helyzet


Kevés eső

4°C

Kevés eső
Szombat
Eső
1°C / 6°C
Vasárnap
Felhős
4°C / 8°C
Hétfő
Záporok
5°C / 12°C
Kedd
Délután záporok
2°C / 9°C
Szerda
Délelőtt záporok
2°C / 11°C
Tard