kozadatkereso 180

orvos

tardihelyzet

kisbiro copy

tallai andras banner

KÖZSÉGI KÖNYVTÁR

NYITVATARTÁSA:

KEDD: 14-18 óráig!

 

A templom története:

Épült 1899-ben, újraszentelték 2000. november 26-án.

Mezőkeresztes szülötte, Kozma Károly egri kanonok, jövedelméből templomot és iskolát építtetett szülőfaluja központjában. A neoromán stílusban épült templom Czigler Győző műegyetemi tanár tervei alapján, Windt István egri építészmérnök vezetésével készült.

A gazdagon díszített templombelsőt csak a bejárati rész egyszerűsége töri meg. A falakat Thury Gyula öt freskója díszíti. A főoltár feletti kompozíció a magyar szentek Magyarország Nagyasszonya előtti hódolatát ábrázolja. A sekrestye ajtaja fölötti festményen jobb oldalon Szent János evangélistának, az egyházmegye védőszentjének Patmosz szigeti prédikálása látható. A bal oldali festmény a szent kereszt diadalát jeleníti meg. Ezen a képen Kozma Károly püspök is látható helyi hívektől körülvéve, háttérben a község új templomával. A kereszthajó két belső oldalán Szent Gellért és Szent Adalbert látható. A főoltár háromféle salzburgi márványból készült.

A falak festése Scholz Róbert dekoratőr festő alkotása, a szépen faragott mellékoltár, szószék és főoltár tölgyfából készült, Som Ferenc tervei alapján. Az üvegfestésű ablakok a Palka-féle műintézetből vannak. A mellékoltár és a keresztkőt felett Szoldatics két olajfesménye látható. Az egyiken a feltámadt Jézus jelenik meg Szűz Anyjának, a másikon a Boldogságos Szűz előtt hódol Borromei Szent Károly és Nagy Szent Gergely pápa.

A templom 1988-ban a bádoglemez helyett új műemlékpala-borítást kapott, újravakolák, festették, csatornákat helyeztek fel. A villamoshálózatot felújították és megoldották a padok fűtését. Öt üvegablak felújítása és a templom belső festése 2000. októberére készült el. Az adományok az Egri Főegyházmegyétől, a helyi Önkormányzattól, hívektől, de határon túlról, Münchenből és Amerikából is érkeztek.

 

Miserend:

-    szerda 18.00

-    vasárnap 8.30

 

 

 

Gyóntatás a mise előtt vagy után lehetséges. Beteglátogatás: személyes egyeztetés után.