I. MATYÓ VILÁGTALÁLKOZÓ

I. Matyó világtalálkozó

(2015. június 15-21.)

2015. június végén első alkalommal kerül megrendezésre a matyók világtalálkozója Matyóföld szívében Mezőkövesden. Az esemény célja a határokon átívelő kapcsolatteremtés és együttműködés a matyó identitás és értékvilág bemutatásával. Az egyhetes találkozó gazdag programkínálatában többek közt kiállítás-megnyitók, főzőverseny és élő koncertek is szerepelnek. A programok helyszíne a Szent László tér, a Kavicsos Tó és Szabadidőpark, de fontos szerepet kapnak a múzeumok és tájházak, a Közösségi Ház, a Városi Könyvtár, valamint a város közterei is.

Szeretettel várják a Mezőkövesdről, Tardról és Szentistvánról elszármazottakat, leszármazottaikat és minden kedves érdeklődőt a Szervezők:

Mezőkövesd Város Önkormányzata és

a Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft.

 

M

A

T

Y

Ó

 

T

A

L

Á

L

K

O

Z

Ó

orvos

tardihelyzet

kisbiro copy

 

A templom története:

Épült 1899-ben, újraszentelték 2000. november 26-án.

Mezőkeresztes szülötte, Kozma Károly egri kanonok, jövedelméből templomot és iskolát építtetett szülőfaluja központjában. A neoromán stílusban épült templom Czigler Győző műegyetemi tanár tervei alapján, Windt István egri építészmérnök vezetésével készült.

A gazdagon díszített templombelsőt csak a bejárati rész egyszerűsége töri meg. A falakat Thury Gyula öt freskója díszíti. A főoltár feletti kompozíció a magyar szentek Magyarország Nagyasszonya előtti hódolatát ábrázolja. A sekrestye ajtaja fölötti festményen jobb oldalon Szent János evangélistának, az egyházmegye védőszentjének Patmosz szigeti prédikálása látható. A bal oldali festmény a szent kereszt diadalát jeleníti meg. Ezen a képen Kozma Károly püspök is látható helyi hívektől körülvéve, háttérben a község új templomával. A kereszthajó két belső oldalán Szent Gellért és Szent Adalbert látható. A főoltár háromféle salzburgi márványból készült.

A falak festése Scholz Róbert dekoratőr festő alkotása, a szépen faragott mellékoltár, szószék és főoltár tölgyfából készült, Som Ferenc tervei alapján. Az üvegfestésű ablakok a Palka-féle műintézetből vannak. A mellékoltár és a keresztkőt felett Szoldatics két olajfesménye látható. Az egyiken a feltámadt Jézus jelenik meg Szűz Anyjának, a másikon a Boldogságos Szűz előtt hódol Borromei Szent Károly és Nagy Szent Gergely pápa.

A templom 1988-ban a bádoglemez helyett új műemlékpala-borítást kapott, újravakolák, festették, csatornákat helyeztek fel. A villamoshálózatot felújították és megoldották a padok fűtését. Öt üvegablak felújítása és a templom belső festése 2000. októberére készült el. Az adományok az Egri Főegyházmegyétől, a helyi Önkormányzattól, hívektől, de határon túlról, Münchenből és Amerikából is érkeztek.

 

Miserend:

-    szerda 18.00

-    vasárnap 8.30

 

 

 

Gyóntatás a mise előtt vagy után lehetséges. Beteglátogatás: személyes egyeztetés után.