Accessibility Tools

Figyelem! Az iskolakezdési támogatáshoz szükséges kérelmek megtalálhatók a Nyomtatványok menüpont alatt! KATT IDE!
Toggle Bar

 

Tard Község honlapja


Bursa Hungarica

Idén is csatlakozott a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz településünk önkormányzata. Az „A” és „B” típusú pályázatok kiírását az alábbiakban olvashatják.

Pályázati kiírás "A"      Pályázati kiírás "B"   

Jövedelem nyilatkozat 


 

Czufor József emlékére

czufor j3

Czufor József emlékére

(1964-2023)

Megrendülve és fájó szívvel emlékezünk Czufor Józsefre, Józsira, mert egy tragikus, váratlan pillanat örökre magával ragadta.

Czufor József, településünk egykori polgármestere azok közé tartozott, akik fontosnak tartották és próbálták megőrizni a hagyományos falusi társadalom értékeit, aki büszke volt az elődökre, aki mélyen megélte és ápolta őseinek keresztény hitét.

Ő nem hagyta itt a falut, tanult és közöttünk maradt. Házat épített, családot alapított, két gyermeket nevelt, szorgalmasan végezte munkáját.

Amikor eljött az ideje és a közösség szolgálatot kért tőle, vállalta azt, 1994-ben lett Tard Község polgármestere. 16 évig volt a falu vezetője.

Irányítása alatt épült ki a modern települést megalapozó két alapközmű: a gáz és a csatornahálózat, a közvilágítás korszerűsítése.

Felújított utak, járdák, árkok és épületek emlékeztetnek munkásságára: Faluközpont kialakítása, Teleház illetve Faluház építése, Orvosi Rendelő felújítása, Polgármesteri Hivatal átalakítása és akadálymentesítése, Hagyományőrző Rendezvényközpont kialakítása, Bakancsos szálláshely kialakítása a Sportöltözőben, Sándor-völgyi Rendezvényközpont tervezési munkálatai, Ravatalozó megépítése. Nevéhez kötődik a francia testvér-települési kapcsolat kialakítása, annak folyamatos ápolása, a tardi falunap elindítása, a Tard története című könyv megjelenése.

A környező települések polgármesterei tisztelték őt, mindenkivel megtalálta a közös hangot. Ismerte a fiatalok problémáit, de értett az idősek nyelvén is.

Emberségével kivívta a falu tiszteletét, szeretetét. Mindvégig megmaradt igaz embernek, segítő barátnak, őszinte és hiteles „tardinak".

Búcsúzóul álljanak itt Kosztolányi Dezső szavai:

” Édes barátom olyan ez éppen,

mint az az ember ottan a mesében.

Az élet egyszer csak őrája gondolt,

mi meg mesélni kezdtünk róla:” Hol volt…”,

majd rázuhant a mázsás szörnyű mennybolt,

a mi ezt meséljük róla sírva: „Nem volt…”

Úgy fekszik ő, ki küzdve tört a jobbra,

mint önmagának dermedt-néma szobra.

Nem kelti fel se könny, se szó, se vegyszer.

Hol volt, hol nem volt a világon egyszer.”

Kedves Józsi, nyugodj békében!